Posted on februari 19, 2020 in blog

Recruiters negatief in het nieuws

Ik lees steeds meer post’s van freelance consultants die een “hetze” zijn begonnen tegen Freelance.nl en recruiters. Het mooiste voorbeeld is dan; De consultant vraagt 80 EURO per uur en de Klant moet 110 EURO per uur betalen. RARA? Dan vraag ik mijzelf af: ben je dan verbolgen om de fee die een recruiter vraagt of baal je eigenlijk dat je een te laag tarief hebt neergelegd?

In mijn tijd als Freelance consultant was ik bezig met mijn werk en klanten. Ik had bijvoorbeeld een project van 6 maanden en die werd dan verlengd met 6 maanden. Zodra ik ongeveer wist dat er een einde aan het project kwam, begon ik langzaam mijn zoektocht op te starten. Dit vond ikzelf toch een lastige klus. Je moet in je avonduren sites als Hoofdkraan, Freelance en Freelancer afspeuren. Freelance kostte 100 EURO per jaar en je gebruikt die eigenlijk 1 keer per jaar. Hoofdkraan was weer een drama voor langere projecten.

Na een tijd kwam ik contact met recruiters uit het Verenigd Koninkrijk. Je kunt heel veel zeggen over deze bedrijven maar ik had ineens één contactpersoon. Een MJ, AE of MDC, die wisten wanneer ik vrij kwam en hielden oogje in het zeil voor nieuwe jobs. Zij presenteerden je voor een nieuwe klant en nog veel belangrijker; ze betaalden binnen 7-14 dagen. Mijn zorgen waren verdwenen. Ik kon mezelf gewoon bezig houden met mijn werk en niet met Indeed, Freelance.nl etc. af te struinen en overal te onderhandelen. De recruiter zorgde voor continuïteit.

Terugkomend op de hetze. Marges van 30 EURO zie je bijna niet meer in deze huidige markt. Wat je wel ziet is het verzamelen van CV’s op vacatures die niet meer vacant zijn. Maar is dit wel zo? Vaak loopt een vacature langer door en in geval van CV’s verzamelen kan ik me toch niet voorstellen dat er recruiters zijn die zomaar een bedrijf contacteren zonder met de eigenaar van de CV te hebben gepraat. Je staat namelijk voor paal als je bij een uitnodiging niks kan waarmaken als recruiter zijnde.

Ikzelf ben noodgedwongen recruiter geworden. Ik stelde me de eis dat ik een recruiter werd in het vakgebied van hetgeen wat ik kende; Dynamics. Maar ja, soms kom je bij een klant en dan is het zo van; ‘kan je een system engineer regelen’. In die gevallen doe je dat gewoon. In de basis ben ik een recruiter met consultancy ervaring en ik weet wat er speelt in de wereld van Dynamics.

Ik krijg regelmatig mailtjes van ‘recruiters’ met een PHP of netwerk klus. Tja, dat vind ik nog steeds vervelend. Maar de grap is altijd dat ze van Nederlandse bedrijven komen. Ik ben nog nooit gemaild door een NF of LH. Ondertussen weet ik dat een recruiter veel moet doen om voor zijn brood te zorgen want dit zijn lange trajecten.

Het moraal van dit verhaal is dat je elkaar met respect moet behandelen. Sommige LinkedIn leden doen uitspraken en zijn zeer negatief. Ik vind als je een uurtarief noemt, moet je je er aan houden. Het is nu wereldwijd gewoon een spel van vraag en aanbod. Als je vindt dat je liever direct met een eindklant onderhandeld dan moet je dat gewoon doen. Zorg er wel voor dat je algemene voorwaarden goed in elkaar zitten. Een recruiter heeft meestal alle zaken voor je geregeld, dat je uren worden ondertekend en veel belangrijker een goede recruiter zorgt voor continuïteit. Dus vermijd een goede recruiter niet, als je opheldering wilt bespreek het gewoon. Heb je vragen stuur een PB wellicht kunnen wij van Dynamics Guru je helpen.