Posted on februari 19, 2020 in blog

Het connecten van een kandidaat met een droombaan!

Noodgedwongen heb ik het vak van recruiter moeten aanmeten. Dit gebeurde niet onder dwang hoor, de freelance markt was gewoon traag en ik was fysiek slecht door een zware allergie. Grote recruiters hadden 3 vacatures beschikbaar en dan moest je het uitvechten met een Finance consultant of een developer. Tja, je kunt op de bank zitten en wachten op een nieuwe opdracht. Alsof het moest werd ik benaderd door wat Indiase consultants en het leek me leuk om hen aan een baan te helpen. Toen begon het..

Het eerste wat ik deed was researchen hoe de markt van recruiters werkt. Een goede vriend van me was een recruiter in technisch personeel en een behoorlijke bron hoe het werkt in deze wereld. Met al deze informatie ben ik gaan bouwen aan een nieuw concept; Dynamics Guru.

In de huidige wereld van recruiters heb je goede en slechte recruiters. Ik vond het altijd al vervelend als consultant dat er om mijn CV werd gevraagd maar nooit feedback terug kwam. Als recruiters een ‘cold call’ deden bij de IT manager ze dan de terugkoppeling gaven; Ik zit daar binnen, ik heb je voorgesteld! Raar dan dat je hier nooit feedback op kreeg.

Ik wilde dit anders doen, ik had tenslotte 17 jaar Dynamics ervaring. Ik wilde een gesprekspartner zijn van de klant. Zoek je nu het schaap met de 5 poten of is een goede applicatiebeheerder ook goed? Je kunt niet verwachten van een HR manager dat hij alles weet van elke skillset in het bedrijf. Er gaan vele grappige gifjes om op LinkedIn, maar probeer het maar te begrijpen. Van Application Specialist tot Application consultant, elke professional kiest een eigen titel die hem past.

Aan de andere kant, de huidige kandidaten zijn nogal defensief richting recruiters. Delen je CV (levenswerk) uit aan jan en alleman en maken de verkeerde assessment. Ik wilde daar verandering in brengen. Ik vraag niet zomaar je CV, tenzij het moet natuurlijk. Maar ik wist dat ik goed zat. Ik kon een behoorlijke assessment maken (soms maak je fouten) en ik kon goed zoeken. Dit zijn kwaliteiten die je moet hebben als een head hunter. Maar ik kan ook een gesprek aangaan met de kandidaat, ik ken de materie in de vacature.

Dus het concept Dynamics Guru was geboren en had de volgende kenmerken:

·        Wij kennen de materie en weten wat er wordt gevraagd

·        Wij posten niet alleen maar, we zoeken direct en geven niet op

·        Wij zijn een gesprekspartner voor de business

·        Wij spreken dezelfde taal als de consultants

Na maanden hard werken, veel bellen, veel mailen en het opzetten van meerdere websites om mijn concept te borgen, begon de trein te lopen. En wat opviel is dat hoeveel fouten je maakt en hoeveel verkeerde inschattingen je maakt, er toch echt nieuwe connecties worden gemaakt. Je netwerk wordt uitgebreid en je vindt nieuwe gesprekspartners. Maar wat ik echt bijzonder vind is de dankbaarheid!!!

Kijk ik stuur niet elke CV naar elke klant, dat is niet altijd handig. Vaak probeer ik out of the box te denken omdat er niet altijd een juist poppetje voorhanden is. De laatste tijd hebben we veel plaatsingen bij bedrijven en als je dan een goede match hebt tussen salaris, bonus en vrijetijd voor de kandidaat dan is dit een plus punt. Als je een kandidaat hoort juichen van geluk omdat de match echt 100% is dan word ik emotioneel. Het connecten van een kandidaat met een bedrijf is een dankbaar beroep als het werkt. Evenals het adviseren van een HR of IT manager.

Ik sta hierin om een verschil te maken. Dynamics Guru wint steeds meer het vertrouwen van bedrijven. Dit komt omdat we gewoon IT-ers zijn die toevallig zijn gaan recruiten. Je kunt wel geavanceerde systemen bouwen om bedrijven en kandidaten te verbinden, je zult nooit een 100% match vinden. Hier kom je pas achter als je weet wat de vraag en aanbod is tussen de partijen.

Als jij behoefte hebt aan een boost in je carrière of wordt je als manager moe van die snelle jongens/meiden die zeggen dat ze 50 CV’s hebben? Laat het me weten en ga met mij het gesprek aan.

Wayne Laagewaard

Dynamics Guru